پایگاه خبری تحلیلی فرقه نیوز؛ اصغر زارعی، کارشناس مسائل سیاسی و تحولات منطقه، در گفتوگو با پایگاه خبری فرقه نیوز، جریان تکفیری سوریه را یک جریان جعلی دانست و اظهار داشت: جریان تکفیری امروز در سوریه، برساخته از تفکرات انحرافی و افراطی است که متأسفانه بهعنوان بازیچه دست بازیگران نظامهای سلطه تبدیل شده است.
وی افزود: پایههای فکری و اندیشههای این جریان تکفیری را میتوان در ریشههای تفکر اسلامی افراطی مانند وهابیت، ابن تیمیه و سایر جریانات افراطی که در طول تاریخ اسلام بهعنوان گروههای تندرو شناخته میشدند، جستجو کرد.
تاریخچه تکفیریها و ارتباطات با غرب
تحلیلگر مسائل منطقه در خصوص ماهیت جریان تکفیری گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی، جریانی برای مقابله با گفتمان اسلامی ناب حضرت امام خمینی (ره) بهعنوان یک گفتمان جدید انقلاب مطرح شد. این جریان انحرافی، که بهویژه وهابیها نمایندگان آن بودند، برای تحتالشعاع قرار دادن گفتمان حضرت امام مطرح شد.
وی ادامه داد: با حمایت مالی و هدایت از ایالاتمتحده آمریکا، این جریان افراطی تحت عنوان «گروههای جهادی» در عربستان، پاکستان، امارات و دیگر کشورهای منطقه آغاز به کار کرد. هدف اولیه این گروهها مقابله با اشغالگری اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان بود.
زارعی افزود: در آن زمان، هدف از آموزش این گروهها مقابله با اشغالگری شوروی در افغانستان و ایجاد دولت اسلامی در این کشور بود که بهشدت مورد حمایت آمریکا و غرب قرار گرفت.
وی ادامه داد: این گروهها با آموزشهای عملیاتی سرویسهای اطلاعاتی آمریکا و عربستان و با حمایت مالی این کشورها، موفق شدند در نبرد با ارتش شوروی سابق در افغانستان پیروز شده و سبب خروج نیروهای شوروی از این کشور شوند.
توسعه و انتقال گروههای تکفیری به منطقه
کارشناس تحولات بینالملل به روند انتقال این جریانهای افراطی از افغانستان به سایر مناطق اشاره کرد و گفت: پس از ایجاد دولت جدید در افغانستان، این گروههای افراطی به تدریج از افغانستان به سایر نقاط غرب آسیا، از جمله عراق، منتقل شدند. تحت عنوان «القاعده»، این گروهها در عراق و دیگر کشورهای منطقه شروع به فعالیت کردند.
وی افزود: در واقع، این گروهها تحت عنوان «امارت اسلامی» فعالیتهای خود را در قالب طرح خاورمیانه بزرگ که توسط کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا مطرح شده بود، برنامهریزی کردند.
زارعی یادآور شد: در کتاب خاطرات هیلاری کلینتون آمده است که تفکر تکفیری بهطور عمده توسط سرویسهای اطلاعاتی آمریکا، رژیم صهیونیستی، ترکیه و برخی کشورهای آسیایی خلیج فارس طراحی و حمایت شده است.
وی در ادامه به نحوه حضور این گروهها در سوریه پرداخت و گفت: در سالهای 2011، زمانی که منطقه شاهد موج بیداری اسلامی بود، جریانهای تکفیری با عنوان «بیداری عربی» به سوریه وارد شدند. این گروهها که بهخوبی آموزشدیده بودند، فعالیتهای خود را تحت عنوان «امارت اسلامی» و بعدها داعش آغاز کردند.
افزایش قدرت گروههای تکفیری در سوریه
وی ادامه داد: با ایجاد ترورها و بحرانها در سوریه، این گروهها توانستند حمایت دولتهای آمریکایی، اروپایی و برخی کشورهای عربی را جلب کرده و در شمال سوریه قدرت بگیرند. همزمان با این روند، تعدادی از اتباع کشورهای اوراسیا و شرق آسیا بهعنوان بخشی از گروههای النصره به سوریه وارد شدند.
زارعی یادآور شد: حمایتهای گسترده اطلاعاتی و مالی از گروههای تکفیری، نظیر «کلاهسفیدها»، موجب شد که آنها بخش قابلتوجهی از سوریه را در اختیار بگیرند و حتی در عراق پیشرویهایی داشته باشند.
کارشناس مسائل سیاسی و تحولات منطقه خاطر نشان کرد: در استان ادلب سوریه، بهموجب توافقات میان ایران، سوریه، ترکیه و روسیه، آتشبس برقرار شد که به گروههای تکفیری فرصت بازسازی داد. طی این سالها، نیروهای ارتش سوریه و جریان مقاومت هیچ اقدام جدی علیه این گروهها نداشتند.
وی افزود: سرویسهای اطلاعاتی کشورهای اوکراین، ترکیه، ایالاتمتحده آمریکا و سایر کشورها با تجهیز گروههای تکفیری به امکانات پیشرفته، این نیروها را دوباره بهطور مؤثر در شمال سوریه فعال کردند.
حملات گروههای تکفیری و نفوذ اسرائیل
زارعی گفت: همزمان با شکستهای سنگین رژیم صهیونیستی در جبهههای شمالی سرزمینهای اشغالی در برابر حزبالله لبنان، رسانهها و افکار عمومی جهانی به تحولات سوریه و اقدامات گروههای تروریستی معطوف شدند.
وی ادامه داد: این جریانها، تحت حمایت و پشتیبانی سرویسهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی، تلاش کردند تا با ایجاد بیثباتی در سوریه و عراق، توجهات جهانی را از شکستهای رژیم صهیونیستی منحرف کنند.
کارشناس تحولات منطقه هدف اصلی این گروهها را در خدمت به اهداف نظام سلطه و اسرائیل دانست و گفت: این گروهها در واقع ابزارهای نظام سلطه برای ایجاد شکاف و انشقاق در دنیای اسلام هستند.
وی افزود: این جریانهای افراطی بهوضوح اعلام کردهاند که هدفشان مبارزه با نیروهای مقاومت اسلامی و نیروهای ایرانی است و حتی حاضر نیستند یک تیر به سمت نیروهای اسرائیلی شلیک کنند.
پیامدهای حمایت از جریانهای تکفیری
زارعی تأکید کرد: این گروهها، که بهنام «دولت اسلامی» و «امارت اسلامی» شناخته میشوند، ریشه در یک تفکر انحرافی و جعلی دارند که توسط سرویسهای اطلاعاتی بسیار قدرتمند طراحی شده است.
وی در ادامه گفت: این تفکر، که از منابع مالی، تسلیحاتی و انسانی گستردهای برخوردار است، نهتنها در خدمت منافع مسلمانان نبوده بلکه در راستای تقسیم و تضعیف مقاومت در دنیای اسلام فعالیت میکند.
کارشناس مسائل سیاسی و تحولات منطقه در پایان تأکید کرد: جریانهای تکفیری امروز، نه تنها یک جریان اسلامی واقعی نیستند، بلکه ابزاری در دست قدرتهای جهانی برای ایجاد تفرقه و درگیری در دنیای اسلام هستند. این گروهها نهتنها به نفع مسلمانان عمل نمیکنند، بلکه با گسترش خشونت و افراطیگری، به تسهیل پروژههای سلطهجویانه غرب و اسرائیل کمک میکنند.
هادی اسلامی