به گزارش فرقه نیوز، در پاسخ به اين سؤال بايد به چند نکته توجه کرد.
نورعلي تابنده (مجذوب علي شاه) کيست؟
نورعلي تابنده رئيس و قطب فرقه صوفيه از سال 1371 جانشینی و سپس در سال 1375 رياست قطب و رياست فرقه صوفيه گنابادیه را به عهده گرفت.
سوابق، تحصيلات و زندگاني وی و نیز منابع صوفيه گنابادي بيان از اين دارد که او سابقه صوفي گري در فرقه صوفيه نداشته بلکه برعکس مورد نزاع و اختلاف و در نهايت طرد فرقه صوفيه در سالهاي قبل و بعد از انقلاب تا سال 1371 از طرف حلقه فرقه صوفیه و خانواده دارد.
چرايي حضور او در رأس فرقه صوفيه و جانشيني براي اقطاب گذشته فرقه محل تأمل و بررسي و تحلیل و تفصیل دارد .
ابراهيم يزدي کيست؟
دکتر ابراهيم يزدي ايراني – آمريکايي (با همسر و فرزندان با تابعيت دوگانه ايرانی و آمريکایی) با تحصيلات دکتراي داروسازي! و فعاليتهاي سياسي در قبل از انقلاب در آمريکا و اروپا (فرانسه) و حضور در جبهه ملي ايران و نهضت آزادي ايران و حضور فعال در دولت موقت بازرگان (به عنوان وزير امور خارجه) و حضور در عرصه انتخابات و عرصه تحولات سياسي و فتنهها و حوادث سالهاي پس از انقلاب، و دبير کل نهضت آزادي از سال 1375 از معرف ترین چهره های اپوزیسیون ایرانی است .
راز رابطه و ارتباط ابراهيم يزدي و نورعلي تابنده و يا به تعبير صحيح تر رابطه و ارتباط فرقه و گروهک نهضت آزادي و گروهک و فرقه صوفيه چيست؟
در پاسخ باید گفت، اين ارتباط به امروز برنمي گردد. اين ارتباط سابقة 60 ساله دارد. يعني ارتباط و دلدادگي نهضت آزادي (ابراهيم يزدي) و فرقه صوفيه گنابادي (نورعلي تابنده) به سالهای دهه 20 و 30 40 و به ماجراهای مصدق و تأسيس جبهه ملي ايران بر ميگردد.
ابراهيم يزدي و نورعلي تابنده هر دو از اعضاي جوان و البته اعضاي خارج از کشور جبهه ملي هستند که در آمريکا (ابراهيم يزدي) و فرانسه (نورعلي تابنده) فعاليت ميکنند، پس از مشکلات داخلي جبهه ملي و ريزشها در جبهه ملي و تأسيس نهضت آزادي ايران در سال 1340، هر دو به عضويت نهضت آزادي ايران در آمدند.
در قبل از انقلاب هر دو در فرانسه به فعاليتهاي سياسي مشغول بودند. اگر چه فرقه صوفيه و اقطاب آنها روابط تنگاتنگي با حکومت پهلوي داشتند؛ اما نورعلي تابنده از مخالفان سياسي رژيم پهلوي بود!
او حتي وکالت زندانيان سياسي و روحانيون مخلف رژیم را در رژيم پهلوي به عهده ميگرفت.
مرحله بعدي فعاليت مشترک ابراهيم يزدي و نورعلي تابنده به هيئت دولت مهندس بازرگان و دولت موقت برميگردد. هر دو متعلق به جبهه ملي و نهضت آزادي و در کابينه دولت رئيس نهضت آزادي (بازرگان) فعاليت دارند.
اين همراهي پس از استعفاي دولت موقت و ساير تحولات سياسي ادامه يافت.
پس از رسيدن نورعلي تابنده به رياست قطب فرقه صوفيه نهضت آزادي از اين امر استقبال کرد و رابطه ها و ارتباط ها و رفت و آمدها و هماهنگي ها شدت يافت.
شايد مهم ترين علل و عوامل همراهي ابراهيم يزدي و نورعلي تابنده در فعاليتهاي سياسي را بتوان در موارد زير جستجو کرد.
گرايش به ليبراليسم و سکولاريسم در زندگي و زيست سياسي (نهضت آزادي و جبهه ملي) و زیست تحصيلي (آمريکا و فرانسه) و زندگي در خارج از کشور (آمريکا و فرانسه) و مخالفت با فقه سياسي و نظام ولايت فقيه مشهود است.
دکتر لیالی