
به گزارش فرقه نیوز:
سخنرانان اين همايش، «سعيد خليلويچ»، عضو هيئت مؤسسين مرکز علوم دينی «قم» در بلگراد، «يوان بلاگويويچ»، رئيس مرکز صربستانی مطالعات انجیل و «سرگی بئوک»، مدير برنامههای علمی و فرهنگی سازمان دولتی «خانه جوانان بلگراد» بودند.
خليلويچ در ابتدای سخنان خود، حفظ محيط زيست را از وظايف مهم دينی مسلمانان دانسته و رابطه بين انسان و محيط زيست را به رابطه نفس و بدن تشبيه کرد و گفت: همچنانکه نشاط و ترقی نفس و روان انسان در بدنِ سالم محقق میشود، لازم است در سالم نگاه داشتن محيط زيست نيز کوشا باشيم.
وی سپس يادآور شد که زيباييها و نظم عالم طبيعت، آيينه جمال و کمال عوالم برتر هستی است و لذا هر انسان متدين، به سنگ و درخت عشق میورزد به اين دليل که در آنها جمال حضرت حق را مشاهده میکند و در ادامه در ارتباط با اين مطلب، بيت معروف سعدی «به جهان خرم از آنم که جهان خرم از اوست / عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست» را قرائت و به زبان صربی ترجمه و شرح کرد.
عضو هيئت مؤسسين مرکز علوم دينی «قم» در بلگراد بيان کرد که اعمال انسان لازم است از منظر چنين معرفت متافيزيکی مورد ارزيابی قرار گيرد، چه اين که اعمال خوب ما میتواند موجب رشد و تکامل محيط زيست و اعمال پليد موجب انحطاط طبيعت شوند.
وی افزود: علم محيط زيست را نبايد علمی صرفاً تجربی دانست، چرا که در اين صورت از آموزههای ناب اسلام در باب محيط زيست غفلت خواهيم کرد. معرفت فاخر اسلامی، همه ابعاد و ساحتهای وجودی عالم و انسان، از جمله مسئله محيط زيست را شامل میشود و بايد در پژوهشها و تحليلهای ما مدّنظر قرار گيرد.
عضو هيئت مؤسسين مرکز علوم دينی «قم» در بلگراد انسان را بر پايه نگاه توحيدی اسلام، امين طبيعت و نه مالک طبيعت معرفی کرد و افزود: اسلام البته مالکيت خصوصی را میپذيرد، با اين توضيح که انسان در ارتباط با ديگر انسانها مالک اموال خود است، اما نسبت به خداوند مالک نيست، بلکه امين و خليفه خدا در طبيعت است.
خليلويچ سپس ضمن بيان و تفسير آيات متعدد قرآنی به تحليل برخی از آموزههای بنيادين اسلام در باب محيط زيست همچون ضرورت بهرهبرداری بهينه از منابع طبيعی، تأثير ايمان در آبادکردن زمين و نقش طهارت در تداوم رزق پرداخت و بیتوجهی به سلامت محيط زيست را، به استناد بعضی از احاديث، موجب دوری از رحمت الهی دانست.
رئيس گروه انديشه معاصر دينی مرکز علوم دينی «قم» همچنين به نقل و تفسير آيات قرآنی پرداخت که بر رابطه بين اعمال نيک و حوادث طبيعی گوارا دلالت دارد و از سوی ديگر، بلايای طبيعی را، بر اساس فرهنگ قرآنی، يا مظهر قهر الهی و يا امتحان الهی برای تکامل صابران و شاکران حقيقی دانست.
وی در اين رابطه، صبر به هنگام ابتلاء به مصائب و شکر در حين امتحان به شرايط رفاه را از کمالات عالی انسان معرفی کرد که بدون آزمونهای گوناگون به فعليت نخواهد رسيد.
خليلويچ در پايان نتیجه گرفت که در نظام ارزشی اسلام، احیای محيط زيست در زمره اعمال جاودانه و ماندنی قرار میگيرد و افزود که دستور اسلام به توسعه فضای سبز، مطابق برخی از احاديث، در صورتی که هيچ اميدی به بهرهمندی شخصی از آن فضای سبز نداشته باشيم نيز محفوظ است.
لازم به ذکر است که مسئله حفظ محيط زيست در کشور صربستان، به عنوان موضوع يکی از فصول جديد در مذاکرات اين کشور برای الحاق به اتحاديه اروپا، اهميت رسانهای زيادی یافته و اين امر زمينه را برای برگزاری هرچه مؤثرترِ همايش علمی فوق در پايتخت صربستان فراهم کرد.
ایکنا