رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در ششمين دور گفتوگوي ديني اسلام و مسيحيت ارتدوكس يونان با تاكيد بر اين كه سكوت در برابر انحرافات ديني مقبول نيست گفت: تحريف دين خرد ستيزي است.
به گزارش ادارهكل روابط عمومي و اطلاعرساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، ششمين دور نشست مشترك مركز بينالمللي گفتوگوي اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و كليساي ارتدوكس يونان با موضوع «عقلانيت ديني؛ راهكار مقابله با خشونت و افراطگرايي»، بعد از ظهر امروز (2 اسفندماه) با حضور ابوذر ابراهيميتركمان، رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و با ارائه مقاله توسط اساتيد و علماي دانشگاهها و حوزه و هيأت يونان در محل حوزه ریاست این سازمان آغاز شد.
ابراهيميتركمان در سخنراني خود در اين مراسم، ضمن اظهار خرسندي از برگزاري مجدد نشست مشترك مركز بينالمللي گفتوگوي اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و كليساي ارتدوكس يونان گفت: خداي بزرگ را شاكريم كه بار ديگر انديشمندان و علماي بزرگ دو كشور ايران و يونان را بعد از يك وقفه نسبتا طولاني به دور هم جمع كرد تا با همدلي و تفاهم برادرانه، ششمين دور از سلسله نشستهاي گفتوگوي ديني خود را برگزار كنند.
ايران و يونان؛ دو كانون درخشان تمدن بشري
رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با تأكيد بر اينكه ايران و يونان دو كانون درخشان تمدن بشري هستند، گفت: در زمانهاي كه همه هستي معنوي بشر در معرض نابودي قرار گرفته، انتظار اين است كه اين دو كانون پرفروغ همچون چراغ روشني فرا راه ساحتهاي معنوي حيات بشري قرار گيرند و بكوشند كه بشر را از اين گرفتاري هولناك رهايي ببخشند.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي ادامه داد: طبيعي است در اين مسير دو كشور علاوه بر برخورداري از عقبههاي فرهنگي و تمدني در حوزه اسلام و مسيحيت به عنوان اديان الهي نيز ميتوانند با تبيين روشن انديشانه و رهاييبخش از آموزههاي ديني از اين آشفتگي بكاهند و آلام بشري را تقليل دهند.
وي افزود: امروز درحالي گردهم آمدهايم كه متأسفانه جهان درگير خشونت و افراطگرايي بنام دين است و برخي مدعيان دين با تفسير و برداشت غلط و انحرافي از دين دست به اعمال غيرانساني و غير الهي ميزنند و تصويري از دين به نمايش گذاشتهاند كه برخلاف چهره رحماني دين، چهره شيطان را در انديشه و اعمال آنها ميبينيم.
ابراهيميتركمان به نقش رهبران اديان در جهت جلوگيري از خشونت و افراطگرايي اشاره و تصريح كرد: برخي گردنكشان عرصه سياست و ثروت نيز براي دستيابي به اهداف شوم و شيطاني خويش بر آتش اين فتنه ديني ميدمند. در تاريخ بشر شواهد زيادي در سوء استفاده از نام دين و متعاقب آن جنايت عليه بشريت وجود دارد، فلذا فتنه ديني كه امروز شاهد آن هستيم شايد كم نظير نباشد، ولي نكته مهم در تمامي اين تفرقهها و فتنههاي به اسم دين كه پيوند آشكار و نهاني نيز با سياستهاي زر و زور دارد، موضع و مسئوليت رهبران اديان نسبت به اين فتنهها است.
وي با اذعان اينكه رهبران اديان جانشينان انبياء الهي هستند، گفت: پيامبر اسلام فرمودند: «العلماء ورثة الانبیا،» (علما، وارثان انبیا هستند.) و در كلامي ديگر فرمودهاند: «العُلَماءُ مَصابیحُ الأرضِ، و خُلَفاءُ الأنبیاءِ، و وَرَثَتی و وَرَثَهُ الأنبیاءِ» (عُلما چراغهاى روى زمینند و جانشینان پیامبران و وارثان من و وارثان پیامبران هستند).
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي ادامه داد: بنابراين، علماي دين مسئوليت خطيري در دفاع از دين و پيروان راستين آن دارند و سكوت در قبال اين جنايات و انحرافات ديني كه موجب تاييد و تقويت آن ميشود، مورد رضايت خداوند و انبياي الهي نيست. زيرا خداوند متعال از رهبران اديان پيمان گرفته است كه مدافع دين و صلح و عدالت باشند و از انحرافات ديني جلوگيري كنند.
ابراهيميتركمان در ادامه، يادآور شد: از حضرت مسيح (ع) هم در انجيل متي نقل شده كه فرمودهاند: خوشا به حال آنان كه براي برقراري صلح در ميان مردم كوشش ميكنند؛ زيرا اينان فرزندان خدا ناميده خواهند شد.
وي اظهار كرد: نكته مهم در پديده افراطگرايي از جمله افراطگرايي ديني، خردستيزي آن است زيرا عقل و خرد مبلغ اعتدال و راستي هستند و عقل سليم مويد دين است و تا زماني كه چراغ عقل روشن است، كژي و انحراف بوجود نميآيد، فلذا در طول تاريخ هرگاه انحرافي حادث شده است، ابتدا گروههاي منحرف و ظالم با دسيسه و نيرنگ، عقل و خرد آگاهي بخش را از مردم سلب كرده و با قلب واقعيتها و حقايق و تحريف آموزههاي راستين ديني و سپس با مقدسسازي اين انحرافات و تكفير ديگر دينداران سعي كردهاند، باطل را لباس حق بپوشانند و جاهلان دين را به سمت خود بكشند.
رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در سخنان خود، به تبليغات انحرافي گروههاي تروريستي اشاره و تصريح كرد: حربهاي كه در دهههاي اخير به خوبي شاهد مصاديق آن هستيم و نمونههاي بارز آن را در جذب افراد خاصه جوانان به داعش ميبينيم كه چگونه افراد با تحصيلات آكادميك و برخوردار از رفاه، فريب تبليغات گروههاي خشونتطلب و تروريستي مانند داعش را ميخورند و با سختي و مشقت خود را به آن گروهك ميرسانند و با نيت وصال به خداي متعال، عمليات تروريستي انجام ميدهند و زن و مرد و كودك بيگناه را از بين ميبرند.
وي ادامه داد: بنابراين اينكه يك جوان تحت تأثير تبليغات انحرافي اين گروههاي تروريستي قرار ميگيرد و بدون وحشت از مرگ، دست به جنايت انتحاري ميزند، نشاندهنده اين است كه اولاً بشر هرچند از نظر علم و دانش مادي پيشرفت كرده است ولي در حوزه دين و اخلاق و عدالت اجتماعي كاستيهاي فراوان دارد و ثانياً عليرغم نياز و اشتياق فراوان جوانان به كسب آموزههاي ديني، علما و انديشمندان ديني ما نتوانستهاند اين نياز و اشتياق را بطور صحيح و اصولي و به نحو كافي و لازم و متناسب با شرايط امروز پاسخ دهند و در نتيجه اين جوانان سرخورده از فقدان معنويت اجتماعي، تحت تأثير القائات شيطاني گروههاي منحرف و افراطي قرار ميگيرند و جذب آنها ميشوند.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي همچنين، بيان كرد: جمهوري اسلامي ايران كه خود قرباني تروريسم است و بيش از 17 هزار شهيد در اين راه داده است، از روز اول نسبت به خطر اين جريانهاي افراطي هشدار داده است و در سازمان ملل هم باني مصوبه جهان عاري از خشونت و افراطگرايي شد.
تأكيد بر مقابله با فتنه بزرگ افراطگرايي ديني
وي افزود: ايران بر اين باور است كه نزديكي هرچه بيشتر رهبران و انديشمندان از اديان مختلف به يكديگر و تقويت گفتوگوهاي سازنده بين خود، از جمله مهمترين راهكارها است براي روشنگري و مقابله با فتنه بزرگ افراطگرايي ديني و خنثي كردن توطئه قدرتهايي كه با تشكيل و حمايت از اين گروههاي خشونتطلب، درصدد اعمال سياستهاي نامشروع خود عليه ملتها و نيز، اديان مختلف هستند.
رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در ادامه، گفت: همه علماء و انديشمندان به خوبي اذعان دارند كه مهمترين راه درمان و از بين بردن جهالت و انديشه انحرافي، روشنگري و ارائه انديشه صحيح است و برخورد صرفا فيزيكي با انديشه انحرافي شايد در كوتاه مدت مؤثر باشد ولي ريشه آن را نميخشكاند و زمينه پيدايش و رشد آن را در محل ديگر فراهم ميآورد.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي مبارزه با افراطيگري و تروريسم را مسئله مشترك همه پيروان اديان دانست و گفت: ضرورت بينالمللي و ديني ايجاب ميكند كه در كنار ساير راهكارها، سياست همفكري و گفتوگوي بين رهبران و انديشمندان اديان نيز براي همكاري مشترك جزء سياستهاي راهبردي مراكز ديني و دانشگاهي جهان درآيد، زيرا مبارزه با افراطيگري و تروريسم مسئله مشترك همه پيروان اديان الهي است.
وي خاطرنشان كرد: برگزاري ششمين دور گفتوگوي ديني بين ما و دوستان از دانشگاه و كليساي ارتدوكس يونان دقيقاً با همين هدف دنبال شده است و ما خرسند هستيم كه بعد از يك وقفه طولاني، مجدداً اين گفتوگوها از سرگرفته شده است و لازم است تمام سعي و تلاش خود را بكار گيريم كه اين گفتوگوها تدوام يابد تا دستاوردهاي ملموس و مطلوبي براي همكاري مشترك در جهت صيانت از ارزشهاي واقعي الهي و مقابله با خشونت و افراطگرايي داشته باشد.
ابراهيميتركمان در بخش پايان سخنراني خود، اظهار اميدواري كرد اين نشست بتواند گرهي از كار باز كند و بستري پايدار براي تفاهم و همزيستي مسالمتآميز پيروان اديان فراهم آورد.
در اين مراسم، حجتالاسلام والمسلمين محمدمهدي تسخيري، رييس مركز بينالمللي گفتوگوي اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، ضمن ابراز خرسندي از برگزاري ششمين دور نشست مشترك گفتوگوي ديني اسلام و مسيحيت ارتدوكس يونان گفت: مدتي است كه به دنبال اين فرصت بوديم و چندين سال برگزاري اين نشست به تأخير افتاد. امروز حضور دانشمندان بزرگ يوناني در اين محفل و سروران و اساتيد دانشگاههاي ايران موجب خرسندي همه ماست.
وي ادامه داد: ما در طول سالهاي گذشته بيشاز 3 دهه، تلاشمان بر اين بوده تا اين گفتوگوها روز به روز در زمينههاي مختلف با ساير اديان الهي رشد يابد.
حجتالاسلام تسخيري افزود: در جامعهاي كه متأسفانه همه در پي آن هستند كه چهره زشت و معكوسي از اديان به دنيا ارائه دهند، برگزاري چنين جلساتي موجب اطمينان جامعه بشري ميشود.
وي ضمن قدرداني از همكاري رايزني فرهنگي و سفارت ايران در يونان و ديگر نهادهاي فرهنگي كشورمان در برگزاري اين دور از نشست مشترك گفتوگوي ديني اسلام و مسيحيت ارتدوكس يونان، گفت: تلاشهايي كه در اين اجلاس صورت ميگيرد، معنوي، ايماني و ريشهدار است.
بنابر اعلام اين خبر، ششمين دور نشست مشترك مركز بينالمللي گفتوگوي اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و كليساي ارتدوكس يونان با موضوع «عقلانيت ديني؛ راهكار مقابله با خشونت و افراطگرايي»، بعد از ظهر امروز، 2 اسفندماه در حوزه رياست این سازمان آغاز شده است و تا فردا (3 اسفندماه) ادامه دارد. در اين دور از گفتوگوها، اساتيد و علماي دانشگاهها و حوزه از جمله حجتالاسلام يونسي، دستيار ويژه رييس جمهور در امور اقليتهاي ديني و مذهبي، يونس نوربخش، استاد دانشگاه تهران، محمد باقر طالبيدارابي، استاد دانشگاه اديان و مذاهب، عارفزاده، استاد دانشگاه اديان و مذاهب، اسقف اعظم سيبوه سركيسيان، خليفه ارامنه تهران و خانم طوبي كرماني، استاد دانشكده الهيات دانشگاه تهران حضور مييابند. همچنين، هيأت يوناني چون متروپل آنتی موس کوکوریدوس، نماینده اسقف اعظم و عضو شورای مرکزی اسقفان یونان و ريیس هیأت انديشمندان يوناني، متروپل پاناگيوتيس گئورگپولوس، نماینده اسقفاعظم و ریيس کلیساهای منطقه شمال، اپوستولوس نیکولایدین، ریيس دانشکده الهیات دانشگاه آتن، کنستانتینو، ریيس دانشکده الهیات دانشگاه ارسطو، میخائیل ماریوراس، عضو هیأت علمی دانشگاه آتن و اسلامشناس و نویسنده، خانم كریاری، ریيس دانشگاه پانتؤن آتن و نیکی پاپایورگی یو، عضو هیأت علمی دانشکده الهیات دانشگاه ارسطو به ارائه مقالات خود ميپردازند.
در اين نشست دو روزه، انديشمندان ديني مسلمان و مسيحي مقالات خود را با موضوعات «نقش آموزش و خانواده در مقابله با افراطگرايي و خشونت»، «نقش رهبران ديني در جلوگيري از خشونت و افراطگرايي»، «رويكرد عقلاني به دين براي مقابله با خشونت و افراطگرايي»، «عقلانيت و اعتدال» و «انسانيت و ارزشهاي مشترك، رهآوردهاي ديني براي داشتن جهاني بهتر» ارائه خواهند داد.
گفتني است، پنجمين دور گفتوگوي ديني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با كليساي ارتدوكس يونان با عنوان «همزيستي مسالمتآميز فرهنگ ها از ديدگاه اسلام و مسيحيت ارتدوكس» برگزار شد.
سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی