خبری تحلیلی فرقه نیوز

کد خبر: ۱۸۱۱۲
تاریخ انتشار: 03 مهر - 1403 14:38
چرایی گرایش جوانان و نوجوانان به موسیقی کی پاپ؛

ارزش گذاری ها در رسانه و ساختار آموزشی کشور در تضاد با قشر جوان است

یک جامعه شناس گفت: دانشگاه و ساختارهای دانشگاهی همیشه بر روی یک سری ارزش ها تاکید دارند که این برنامه ها اصلا با ذهنیت و سبک زندگی جامعه نوجوان و جوان مطابقت ندارد و چه بسا برای این قشر در تضاد هم باشد. در کنار مدرسه و دانشگاه ها نیز رادیو، تلویزیون و رسانه، نهادهای عمده ای در حوزه فرهنگ و رسانه اند که نتوانستند کارهای فرهنگی مطابق با آن ارزش های عظیم ایرانی و اسلامی انجام دهند و در واقع در این زمینه مغفول مانده ایم  .

 پایگاه خبری تحلیلی فرقه نیوز: دکتر محمد حسن شربتیان، جامعه شناس و استاد دانشگاه فرهنگیان در گفتگو با فرقه نیوز اظهار کرد: امروز در  ساختار جدید و فرایند جهانی شدن کی پاپ موسیقی نوآورانه و خلاق و جدیدی است که در واقع نسل‌های جدید و جامعه جوان کره تولید می‌کنند و این تولید و خلاقیت و نوآوری در خود کره مورد استقبال جوانان و گروه های مختلف اجتماعی جهان قرار گرفته است.

وی افزود: با استفاده از رسانه های مختلف از طریق فضای مجازی و اینترنت نوجوانان و جوانان توانسته اند در عرصه‌های موسیقی گرایش‌های مختلف موسیقی در سطح جهان در واقع دامنه فعالیت‌های خود را به مرزهای فرهنگی سایر کشورها وارد کنند که این مساله مورد استقبال سایر کشورها و همچنین نوجوانان و جوانان ایران هم قرار گرفته است.

مهاجرت به کره جنوبی با تاثیرپذیری از موسیقی کی پاپ

این جامعه شناس با بیان این که چه مواردی در این موسیقی سبب تاثیرگذاری در نسل جوان و نوجوان شده است، گفت: این مساله که اگر بخواهیم در مقوله های جامعه شناسی اعم از فرهنگ جهانی و یا جهانی شدن فرهنگی بگنجانیم می بینیم در این بستر، فرایند پست مدرنیزه و جهانی شدن سایر فرهنگ‌های بومی و محلی هم ابراز وجود می کنند و خود را نمایش می دهند .

شربتیان ادامه داد: برای مثال کره جنوبی از این فرصت توانسته بهترین بهره را ببرد. به این صورت که با سرمایه گذاری روی جوانان و نوجوانانش، ابتدا تاثیرگذاری را بر روی مردم کشور خود داشته و سپس هویت بومی و محلی خود را مطابق با سبک زندگی جوامع جدید غربی به دیگر کشورها منتقل کرده است.

وی افزود: حتی در جوامع و سبک زندگی غربی هم می بینیم این موسیقی مورد پسند قرار گرفته و این شیوه زندگی که مورد پسند جهانی شدن است مورد استقبال دختران و پسران نوجوان و جوان قرار گرفته است .

شربتیان با بیان این که تکنولوژی های روز سبب جذب نسل جدید به این موسیقی شده است، خاطرنشان کرد: تکنولوژی های نوآورانه از طریق وسایل و ابزارهای آن، از جمله لباس، حرکات بدن و چهره و تغییرات مو سبب شده تا نسل نوجوان و جوان ضمن پیوند دیدگاه ها، فرهنگ کره ای را بپذیرند و آن را نیز به جامعه خودشان منتقل کرده و علایق را پیوند بزنند .

وی خاطر نشان کرد: تاثیر این موسیقی سبب شده که اکثر نوجوانان و جوانان جامعه ما ضمن الگوگیری به فکر مهاجرت برای تحصیل و یا موضوعات دیگر به کشور کره جنوبی باشند که تاثیر رسانه در جامعه و دیدگاه مک لوهان که دنیا را به دهکده جهانی تشویق می کند را به وضوح در این مورد شاهد هستیم.

دچار وام گیری فرهنگی شده ایم

این استاد دانشگاه فرهنگیان افزود: در حال حاضر می بینیم که کی پاپ تاثیر زیادی در سبک زندگی غربی گذاشته، به گونه ای که گمان می رود متعلق به جامعه غربی شده و فرهنگ ایرانی را نیز نشانه گرفته است. بهر حال در جامعه فرهنگی ایرانی و اسلامی نتوانسته ایم با نوآوری و خلاقیت های جدید جوانان و نوجوانان را به سمت فرهنگ اصیل خودمان هدایت کنیم و در بعد جهانی شدن وام گیری و قرض گیری فرهنگی داریم.

وی با اشاره به این که این سبک موسیقی چه محتوایی را به مخاطب القا می کند، بیان کرد:  امروز بحث اقناع سازی در رسانه برای مخاطب یک مسئله مهمی شده است بطوری که جامعه از نگاه عقلانیت از پست مدرنیته شدن فاصله می گیرد و از طرف دیگر جامعه ما از هنجارها و ارزش های اجتماعی از سوی حاکمیت فرایند را محدودتر کرده که محدودیت های فضای مجازی را به وضوح می بینیم. در واقع این تفکر وجود دارد که با باز بودن همه امکانات اینترنت سبب آسیب های بسیاری می شود.

وی افزود: همین محدودیت ها، خلاها، عدم نوآوری و تحول در فضای داخل کشور باعث شده که نوجوان و جوان ما این نوع موسیقی را استفاده کنند و جذب این گروه ها شوند. حال سوال اینجاست چقدر توانسته ایم با مسائل سواد رسانه و حتی کتاب درسی تفکر و سواد رسانه زمینه بازگشت قشر نوجوان و جوان را به سبک زندگی ایرانی و اسلامی مهیا کنیم؟

خطر نفوذ کی پاپ در بین مذهبی ها

شربتیان با یادآوری این که این موسیقی در مذهبی ها نیز طرفداران بسیاری پیدا کرده است، خاطر نشان کرد: جامعه نوجوان و جوان ما خواهان تغییر و تحول است و نیاز است این تحول متناسب با فرهنگ ما باشد. از طرفی فضای ارزش ها و هنجارها در مدارس و دانشگاه به خارج از فرهنگ خودمان کشیده شده که متاسفانه در این زمینه کارهای موثری صورت نگرفته است.

وی ادامه داد: دانشگاه و ساختارهای دانشگاهی همیشه بر روی یک سری ارزش ها تاکید دارد که این برنامه ها اصلا با ذهنیت و سبک زندگی جامعه نوجوان و جوان مطابقت ندارد و چه بسا برای این قشر در تضاد هم باشد. در کنار مدرسه و دانشگاه ها نیز رادیو و تلویزیون و رسانه، نهادهای عمده ای در حوزه فرهنگ و رسانه اند که نتوانستند کارهای فرهنگی مطابق با آن ارزش های عظیم ایرانی و اسلامی انجام دهند و در واقع در این زمینه مغفول مانده ایم  .

شربتیان با بیان این که اشکال از خود ساختار سازمان است خاطر نشان کرد: وقتی ما در حوزه ساختار سازمان با چنین مشکلاتی روبرو هستیم نگاه افراطی به وجود می آید. نقطه مقابل آن، حرکت افراد به سمت نگاه تفریطی می شود. در واقع اکنون جنگ افراط و تفریط شکل گرفته که به وضوح آن را می بینیم .

وی ادامه داد: در این کشمکش و جنگ که نوجوان و جوان ما یا ساختار دارند و یا اصلا این ساختار را قبول ندارند و ساختار هم هر کاری می خواهد انجام می دهد و نتیجه آن این می شود که جوان و نوجوان ما با شستشوی مغزی به نام مساله جهانی شدن، هر چه بیشتر از فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی فاصله می گیرد.

راه حل چیست؟

این جامعه شناس با بیان این که راه حل این مشکل را ایجاد سند تحول بنیادین برای اقناع جامعه دانش آموزی برشمرد و گفت: ساختار سازمانی آموزش پرورش بر اساس سند تحول بنیادین نتوانسته به اقناع جامعه دانش آموزی منجر شود پس باید تغییراتی را در رفتارها و اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت سند تحول بنیادین و آموزش پرورش مطابق با شرایط جامعه جهانی ایجاد کنیم.

وی افزود: همچنین باید بتوانیم برنامه‌های بسیاری را در مقابله با این موسیقی در زمینه های فرهنگ و تاریخ و ملیت خودمان تولید کنیم بعنوان یک پبشنهاد در مدارس باید در راستای کی پاپ یک سمینار آگاه مندانه برای جامعه نوجوان و جوان دانشگاهی و نوجوان دانش آموزان برگزار شود تا هم اثرات مثبت و هم پیامدهای منفی آن جهت تنویر افکار عمومی این نسل از جامعه شکل گیرد.

شربتیان خاطر نشان کرد: همچنین معلمان و دبیران محترم ما می توانند در مدارس از فرصت ها و خلاهای باقی مانده در جهت مسائل جامعه جهانی سلسله مباحثی را برای دانش آموزان بویژه نوجوانان ما برنامه‌ریزی کنند تا ضمن هدایت دانش آموزان با آگاهی لازم به سمت بهره‌مندی موثر از آن فضا استفاده کنند.

وی یادآور شد: در مقوله هویت ایرانی و اسلامی نیز داشته های بسیار زیادی داریم اگر آن داشته ها در قالب تاریخ، داستان ها، ادبیات و ... استفاده شود به غنای فرهنگی معنا می بخشد و سبب می شود تا جوان و نوجوان به دید نقادانه به این موضوع نگاه کند. در کنار آن والدین هم خود می توانند ضمن آموزش و آگاهی لازم این پیامدهای منفی را به فرزندان شان انتقال دهند  .

شربتیان خاطرنشان کرد: از طرفی پژوهش های بسیار زیادی هم در دانشگاه ها داشته ایم که متاسفانه نه سازمان های ما بهره برداری لازم را از آن ها داشته اند و نه دانشگاه های ما استفاده لازم را می برند و  کارشناسان سازمانی ما از این مسائل استفاده نمی‌کنند.

وی یادآور شد: همچنین باید ساختار سازمان و جامعه ما در مقوله افراط و تفریط اصلاح شود. نهادهای فرهنگی و متدین جامعه با نگاه افراطی که در به روز بودن مقاومت دارند باید این نگاه را ترمیم کنند.

خبرنگار: سیدهادی اسلامی

ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظرات بینندگان
آخرین اخبار