فرقه نیوز:
نگرشی و آراء و اندیشه های اوشو:محمد تقی فعالی، جنبش های نوظهور معنوی، تهران، سازمان ملی جوانان، اول 1388.
کتاب حاضر مجموعه هشت جلدی است که به بررسی عرفان های نوظهور می پردازد. مؤلف در این اثر که به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران نیز لقب گرفت، به صورت تخصصی به بررسی آراء و اندیشه های جریانان انحرافی پرداخته است.
جلد اول: نگرشی بر آراء و اندیشه های اشو
نویسنده در این اثر و در سه فصل به زندگی نامه و اندیشه های اشو می پردازد. مولف در این کتاب سعی کرده است گفتار خود را مستند ارائه نماید. و در بسیاری از مواقع به داوری نیز پرداخته است فصل اول به زندگی نامه، آثار و عوامل تاثیر گذار نظر دارد. در فصل دوم، اندیشه ها و دیدگاه های اشو در حوزه های مختلف تنظیم گشته و پیش رو قرار گرفته است. فصل سوم با رویکردی انتقادی مبانی، مؤلفه ها و شاخصه های تفکر اشو را هدف قرار داده، سعی دارد کاستی ها و آسیب های اندیشه های وی را برملا سازد.
در بخش کاستی ها، مؤلف چنین توضیح می دهد: تعالیم آموزه های اشو بخش بسیار وسیعی را شامل می شود. تمامی اندیشه های اشو در یک سطح نیست. بلکه برخی از آنها را می توان به عنوان مبانی تعالیم او تلقی کرد و بعضی دیگر را به عنوان روبناها و اصول فکری اشو به حساب آورد.
بنابراین افکار و اندیشه های او را در دو بخش مورد بررسی قرار داده است.
الف: مبانی) مبانی اندیشه های اشو ریشه در آراء یوگا، آیین تانترا، ادیان شرق دور مانند تائوئیزم دارد و در نهایت از بودا نیز غافل نبوده.
ب: روساخت ها) مکتب اشو هرگز به صورت نظام مند ارائه نشده و خود او هرگز در پی این امر نبوده است، اما با توجه به سخنان اشو می توان اصولی را از آنها استخراج کرد و بر اساس آن موضوعاتی را تحلیل کرد. در این بخش مؤلف تلاش کرده است دیدگاه های اشو را با عیار نقد بسنجد و آنها را با اصول عقلی و نیز اصول عرفان اسلامی مقایسه نماید.
مؤلف در این اثر سعی کرده است آنچه اشو با آن در ستیز است را به رشته تحریر درآورد و نقدی بر آنها ارائه دهد. او ستیزه جویی های اشو را چنین بر می شمارد:
نفی علم و تکنولوژی، نفی قانون، نفی ازدواج، نفی مرزها، نفی معابد و جواز بت پرستی، نفی زهد، نفی توبه، نفی زیارت، نفی الگو، نفی تقدیر، نفی مذهب و شریعت، تمسخر فقها و طعن به اسلام. و در پایان نویسنده به مقایسه عرفان راستین و عرفان های جعلی پرداخته است.
لازم به ذکر است، از اشو در ایران هفتاد کتاب ترجمه و منتشر شده است. او البته هیچ کتاب ننوشته و آنچه هست پیاده شده سخنان اوست که به صورت کتاب منتشر شده.
فهرست مطالب:
فصل اول: خانواده، نظام آموزشی و سیاست
اشو هرگز به دنیا نیامد، اشو هرگز کتابی ننوشت، اشو، خانواده و همجنس گرایی، تحصیلات، آموزش و روحیه عصیان گری، فلسفه چرند است، روشن ضمیری اشو، عادت های اشو، اشو سیاست و گاندی، آیین اشو و پونا، اخراج اشو از آمریکا، مرگ اشو و علت آن.
فصل دوم، دیدگاه های اشو
اشو و نفی ادیان، ادیان و نفی آزادی، مخالفت ادیان با لذت و شادی، نفی ذهن، عشق و سکس، صوفی گری، مراقبه، مبارزه با نفس.
فصل سوم: کاستی ها و آسیب ها
مبانی، روساخت ها، عشق زمینی یا عشق آسمانی، هدف زندگی و شادی، نکته اول هدف زندگی، نکته دوم جایگاه شادی از نظر اسلام، فرح و سرور، نکته سوم نگاه فلسفی عرفانی به شادی، نکته چهارم جایگاه غم و اندوه، رقص و مراقبه، نگاه یک جانبه به درون، نکته اول توازن درون و بیرون، نکته دوم دلیل اهمیت درون، تناسخ موهوم است، تبیین مسأله انواع معناشناسی ابطال تناسخ، وحدت کیهانی یا توحید عرفانی، اشو فیلسوفان سگ های تاریخ اند، نکته اول ضرورت تفکر فلسفی، پرسش های بنیادین، علوم اجتماعی، راز انسانیت، نکته دوم اشو هم فیلسوف است، ستیزه جویی با همه چیز، نفی علم و تکنولوژی، نفی قانون، نفی ازدواج، نفی مرزها، نفی معابد و جواز بت پرستی، نفی زهد، نفی توبه، نفی زیارت، نفی الگو، نفی تقدیر، نفی مذهب و شریعت، تمسخر فقها و طعن به اسلام، نگاه اشو به خدا، ترویج سکس، سخن پایانی عرفان راستین و عرفان های جعلی.
حجت الاسلام سالاری