فرقه نیوز-بخش عرفان های کاذب، در دنیای امروز زندگی انسان ها، با اموری چون تجارت، شرکتهاي بزرگ، بانکها، تلويزيون، اينترنت، رفت و آمدهاي متراکم در شهرها، پیوند خورده است. زندگي ماشيني به تقاضای بيپايان آدميان در جذب ثروت و شهرت دامن زده و زندگي را به مسابقهاي مرگ آور تبدیل کرده است که سرانجام اين رقابت، عدم رضايت و ایجاد تنشهاي رواني و از دست رفتن آرامش روحي است. استرسهاي رواني، فيزيکي، ذهني و خشکيدن عواطف، ارمغان تمدن جديد است که سايه سنگين خود را بر ابعاد مختلف زندگي فردي و حيات اجتماعي بشر تحميل نموده است.
جهان شرق هر چند از صدمات روانی زندگی ماشینی، در امان نمانده، اما وجود معنویت و پایبندی به دین نگذاشته است انسان کاملاً گرفتار فضای زندگی صنعتی شود. اما جهان غرب ـ به علت کنار گذاشتن تعاليم ديني از يک طرف و محروميت از معنويت الهی از طرف دیگر ـ در غوغاي صنعت و تجارت دست و پا ميزند.
در چنين فضايي است که معنویتی چون يوگا در غرب با اقبال روبرو ميشود و تعاليم يوگيها به سهولت جا باز مي کند. در محيطي که پراکندگي ذهن و مشغوليت هاي فکري از طریق عرفان راستين و معنويت فطري درمان نشود، آتش تقاضاي راهکارهای آرامش بخش، شعله ميکشد و نوری محدود در مسیر شناخت حقیقت ایجاد می کند و انسان تشنه در این نور توان شناخت ندارد و با دیدن تصویری مبهم به سوی آن می گریزد و در این گریز به دامان یوگا می افتد.
تکنيکهاي ذهني يوگا اگرچه به غلط با نشان عرفان عرضه ميشود، اما فرايندي است که ميتواند به ذهن انضباط بخشد و مانع طغيان افکار پراکنده گردد و به طور موقت از افتادن در منجلاب روان پریشی ها و اختلالات روانی جلوگیری کند.
«اکثر مردم از ترس، اضطراب و بیماری های عصبی که نتیجه استرس ها و فعل و انفعالات روزمره زندگی است رنج می برند. بدیهی است که یوگا نمی تواند و چنین ادعایی هم ندارد که بر همه این ناملایمات فردی مسلط شود و بهبود تمام سطوح بدن را برای افراد تضمین نماید، اما با عبور از سطح ذهن و احساس، روشی ارائه می دهد تا تندرستی در بدن تحقق یابد.»[1]
استقبال از یوگا نه به دلیل برخورداری از جهان بینی منطقی و نه به علت غنای تعلیمات آن است، بلکه به سبب عطش روحی بشر جدید، و نیاز فوری انسان مدرن به یک مسکن روانی و ذهنی است. به عبارت دقیق تر، هنر یوگا در سامان دادن زندگی دنیوی است و آماده نمودن بشر مدرن برای کامیابی بیشتر در زندگانی امروزی.
خدمت یوگا به بشر بحران زده عصر ماشین، نه ارائه یک نظام معقول و جامع از هستی و جهان است و نه دستگیری از انسان برای رساندن به کمالی که مطلوب خالق هستی است و نه ارجاع دادن به تعالیم روحبخش پیامبران الهی؛ بلکه معنویتی است همسو با جهان بینی حاکم بر غرب و کمک کار به تمدن جدید غرب برای فرونشاندن تنش ها و اضطراب های بشر و سر فروبردن در لاک لذت خواهی بشر و در نتیجه دل خوش نمودن و راضی شدن به این که برای درد خداجویی او درمانی رسیده و برای فطرت معنویت طلبی او مرهمی یافت شده است.
اما جالب است که بسیاری تصور می کنند، یوگا یک ورزش است و آن را به عنوان یک ورزش تبلیغ می کنند. و حال آنکه به اعتقاد خود یوگستها یوگا یک جریان معنوی است.