سالیان زیادی است که فرقه وهابیت در عربستان و برخی از کشورهای عربی شکل گرفته است و با عقایدانحرافی خود، اعتقادات مسلمانان را دستخوش تغییر و حتی سرکوب قرار داده است. به خصوص در عربستان سعودی که حرم الهی و بقاع متبرکه پیامبر عظیم الشان و چهار تن از معصومین، در آن جا قرار دارد، عقاید بی پایه و انحرافی این فرقه که البته به کمک دولتمردان غربی، دولتی نیز شده است، بی حرمتی های بسیاری به وجود می آید که احساسات مسلمانان به ویژه شیعیان را جریحه دار می کند. به همین علت دانشمندان و علمای شیعه در سراسر جهان تشیع با خلق آثار پژوهشی، به اثبات پوچی و انحراف عقاید وهابیان پرداخته اند.
از جمله این علما، آیت الله سبحانی می باشد که در کتاب آیین وهابیت، با کمک از نص صریح قرآن و روایات نقل شده از پیامبر گرامی اسلام، به شبهات مطرح شده از سوی وهابی ها پاسخ گفته و صحت ادعای آنان را باطل کرده است.
نویسنده در ابتدا به بررسی تاریخچه و چگونگی شکل گیری این فرقه می پردازد و سپس در طی بیست فصل مهم ترین عقاید وهابیان را مورد نقد و استدلال قرار می دهد.
از مهم ترین ویژگی های این کتاب، ارائه پاسخ های جامع و کامل و نیز پرهیز از هرگونه جانب داری و تعصب است. به طوریکه در اثبات هیچ ادعایی، نویسنده به منابع روایی شیعه بسنده نکرده است و کلیه استدلال ها بر اساس کتب مورد قبول اهل تسنن است.
از جمله مسائلی که در این کتاب بررسی می شود، عبارت است از: زیارت قبور ائمه و اولیای خدا، توسل، تبرک و استفشا، بزرگداشت موالید و وفیات اولیای خدا، مساله شفاعت، اعتقاد به سلطه غیبی و بررسی مساله نذر و قسم.
نویسنده علاوه بر بهره گیری از کتاب و سنت، با استفاده از استدلال های عقلی موضوعات مطرح شده را موشکافی می کند. هم چنین در بخش هایی از کتاب، به فرصت بی نظیر حج اشاره می کند و ابعاد فردی، سیاسی و اجتماعی این عبادت را مورد بررسی قرار می دهد. آیت الله سبحانی در ابتدای کتاب با زبان خیر خواهانه از لزوم تشکیل کنگره ای علمی سخن می گوید که در آن علمای بزرگ فرق اسلامی به بررسی موارد اختلافی بپردازند تا از این طریق حق و باطل بر پیروان هر فرقه روشن شود.
مطالعه این کتاب نه فقط برای شناخت فرقه وهابیت موثر است، بلکه بیش از آن به شناخت و تعمیق عقاید شیعیان کمک می کند و با بررسی همه جانبه موضوعاتی نظیر نذر و شفاعت و تبرک، جلوی خرافه سازی و خرافه پردازی شیعیان را هم می گیرد.
این کتاب شامل 20 فصل به شرح زیر است:
1- فصل اول: زندگانی پایه گذار مسلک وهابیت
2- فصل دوم: وهابیان و تعمیر قبور اولیاء خدا
3- فصل سوم: مسجدسازی در کنار قبور صالحان
4- فصل چهارم: زیارت قبور مومنان از نظر کتاب و سنت
5- فصل پنجم: آثار سازنده زیارت قبور شخصیت های مذهبی
6- فصل ششم: برگزاری نماز و دعا نزد قبور اولیاء
7- فصل هفتم: توسل به اولیاء الهی
8- فصل هشتم: آیا بزرگداشت موالد و وفیات اولیاء خدا بدعت است؟
9- فصل نهم: تبرک و استشفاء به آثار اولیاء
10- فصل دهم: توحید در عبادت و پرستش (یا دستاویز وهابیان)
11- فصل یازدهم: استمداد از اولیاء خدا در حال حیات
12- فصل دوازدهم: استمداد از ارواح اولیاء الهی
13- فصل سیزدهم: طلب شفاعت از اولیاء خدا
14- فصل چهاردهم: بررسی علایق وهابیها درباره منع درخواست شفاعت
15- فصل پانزدهم: آیا اعتقاد به سلطه غیبی، مایه شرک است؟
16- فصل شانزدهم: خداوند را به حق و مقام اولیاء سوگند دادن
17- فصل هفدهم: سوگند به غیر خدا
18- فصل هجدهم: نذر برای اهل قبور
19- فصل نوزدهم: ندای اولیاء الهی
20- فصل بیستم: ابعاد سیاسی و اجتماعی حج
عطیه هراتی مطلق
رجا نیوز